genealogy in scandinavia



Äldre efterlysningar
[2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]



Kyrkböcker, , , 2008-02-19 13:15

Direktlänk http://forum.scangen.se/?svar=7315
 

Hej Anders Berg! Tack för snabba och initierade svar på skilda frågor betr släktforskn., här ytterligare en; När började mormonerna registrera kyrkböcker i Sverige, och vad var (eller är) syftet? Kanske en fråga som ligger s.a.s. lite utanför de vanliga, men jag ställer den ändå. Hälsningar Anders A
  SVAR

Mormonerna fotograferade kyrkböckerna (fram till 1860, hfl fram till 1897) på 1950-talet, som man sedan gav en kopia av till Riksarkivet. Detta fanns på mikrofilm, och från 1980-talet på mikrokort, och finns sedan några år på nätet genom både Genline och SVAR (det är alltså 50 år gamla svartvita bilder). Registrering av kyrkböckerna har man ganska nyligen startat ett projekt för. Står en hel del om det på familysearch.org. Syftet är att retroaktivt omvända förfäderna till den "rätta tron", det är därför man är så intresserad av släktforskning.
  SVAR

Måste förtydliga svaret! En hel del registrering har ju förekommit i många år, det är det vi idag kan söka i på http://www.familysearch.org. Det jag tänkte på var ett nytt projekt för en fullständig registrering av alla kyrkböcker (om jag fattat saken rätt). Jag har inte satt mig in det hela speciellt mycket.
  SVAR

Lite mer fortydligande, det var inte for att omvanda doda direkt utan snarare radda dem (medlemmarna) fran skarlselden...som man gjorde detta. Och tackolov far vi saga, annars skulle vi idag ha valdigt svart att forska. Se info nedan: I Jesu Kristi kyrka av sista dagars heligas - alltså den grupp som i dagligt tal ofta kallas "mormoner" - lära ingår, att nu levande personer genom "dop för de döda" kan rädda sina döda släktingar från skärselden. För dem är därför släktforskningen närmast att betrakta som ett heligt sakrament. (Mormonerna tar gärna emot släktforskningsmaterial. De delar med sig av sitt material på sin släktforskningssajt, Family Search. Databasen innehåller mer än 66 miljoner namn, men bör som källa behandlas med stor försiktighet och bara användas som uppslag för vidare forskning.) Kyrkan har mikrofilmat folkbokföringsmaterial över hela världen, däribland stora delar av de svenska kyrkboksarkiven, något som skedde på 1950-talet. I samband med den s.k. mormonfilmningen fick Riksarkivet ett exemplar av varje mikrofilm. Från denna arkivfilm har sedan en "masterfilm" gjorts, utifrån vilka ytterligare kopior har producerats.
  SVAR

Tack för information! Hur som helst så finns det förvånandsvärt mycket att hämta ur mormonernas släktforskningsmaterial. dom verkar ha varit skickliga på att läsa gamla kyrkbokstexter. Hälsn. Anders A
Skriv ditt svar / enter your answer
Lämna så utförliga uppgifter du kan!
Problem att skriva i textrutan ovan? Använder du Internet Explorer kan du behöva slå på Kompatibilitetsvyn. Läs mer här!
Bifoga en bild (gif eller jpg, max 500 kB) och ange källan / attach image and specify the source
Varifrån kommer bilden? (ange både bildleverantör t ex Arkiv Digital, SVAR samt volym+sida)
Klicka på Bläddra för att välja fil. Om du vill ha läshjälp är det lämpligt att lägga in en bild av källan.
Ditt namn / your name
Svaret visas under frågan på webbsidan, men skickas också till frågeställaren (om denne angett epostadress).
Forumregler och integritetspolicy (uppdaterad senast 2018-09-13)


Du är själv rättsligt ansvarig för innehållet i ditt inlägg. Text och bild med annan upphovsman än dig själv kräver dennes godkännande. Kortare citat av text är tillåtet med angivande av källa.

Att lägga in utsnitt av bilder från t ex Arkiv Digital med flera leverantörer av digitaliserade handlingar är tillåtet, om du anger varifrån bilden kommer.

Det är inte tillåtet att nämna nu levande personer, om dessa inte givit sitt uttryckliga medgivande. Undvik också att nämna känsliga uppgifter inom sekretessgränsen på 70 år, t ex dödsorsaker.

Efterlysningsforum är inte förmodererat, förutom ett visst skydd mot spam. Dock kan hela eller delar av inlägg raderas som strider mot gällande lagar, vars innehåll bedöms som oetiskt eller omoraliskt, eller bedöms som helt ovidkommande för detta forum. Även viss redigering och omflyttning för att underlätta överblickbarhet och navigering kan ske.

Endast de uppgifter du själv lägger in (inlägg, ditt namn och epostadress) sparas. Epostadressen är frivillig. Uppgifter sparas för närvarande utan något tidsgräns, eftersom även äldre trådar kan ha ett värde och kan kompletteras vid behov. Du har rätt att få ditt namn och epostadress borttaget om du vill. Scangen förbehåller sig rätten att någon gång i framtiden rensa äldre inlägg.

Genom att skriva ett inlägg godkänner du som användare att det sker utan ekonomisk ersättning.

Respektera de rubriker som finns för efternamn, förnamn, plats, tidpunkt och händelse. Skriv alltså inte "läshjälp" eller andra upplysningar där som hör hemma i själva frågan. Skriv inte hela rubriken endast i ett fält.

Spam loggas och åtgärder vidtas om missbruk fortsätter. Serverplatsen för Scangen tillhandahålls av Scorpion Data, vars servrar har högsta säkerhet och ligger i Sverige.

Genom att sända in ett inlägg accepterar du dessa regler. Reglerna kan komma att uppdateras i framtiden.

Översyn av reglerna har skett som anpassning till de nya EU-reglerna rörande GDPR (General Data Protection Regulation).

Donera

 

 







Nu kan intresserade hjälpa till att skapa nästa utgåva av Sveriges Dödbok!

Sveriges Släktforskarförbund kommer 2023 ge ut nummer 9 i den populära serien, som omfattar åren 1815-2022.

Vi behöver nu frivilliga att registrera åren 1800-1814. Klicka på bilden och läs mer, se var vi behöver hjälp och anmäl ditt intresse!







ANNONS

KÖP FRÅN SVERIGES SLÄKTFORSKARFÖRBUNDS BOKHANDEL








© ScanGen och Anders Berg - optimerad för Firefox och Internet Explorer - om cookies